ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (PINK SHIRT DAY) – 29.02.2012

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (PINK SHIRT DAY) – 29.02.2012

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на на 25 февруари 2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. ок. 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.

На 29.02.2012г. учениците от 4 Б клас изразиха своята съпричастност и бяха едни от първите в България, които отбелязаха този ден. Децата изработиха информационно табло с послания, направиха постер и се облякоха в розови дрехи. Съвместно с учениците от 2Г клас казаха „Не на насилието!”.